Welkom op de website van stichting The Bread Basket. The Bread Basket biedt voedselhulp in de Dominicaanse Republiek.

De Dominicaanse Republiek staat bekend als de populairste vakantiebestemming in de Caraïben. En dat is ook geen wonder! De parelwitte stranden met wuivende palmbomen en het helderblauwe zeewater vormen een prachtig decor voor de perfecte zonvakantie.


Maar achter dit droombeeld gaat een harde werkelijkheid schuil. Bijna een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dit zijn mensen die minder dan €6,50 per dag hebben te besteden. De werkloosheid is groot. Vooral voor de ongeschoolde bevolking is het moeilijk vast werk te vinden. Mensen wonen in armoedige huizen, soms zelfs gemaakt van alleen maar wat afvalhout en roestige golfplaten. Veel huizen hebben geen verharde vloer. Wanneer het regent verandert zo'n vloer in modder.


Sanitaire voorzieningen zijn nauwelijks aanwezig. Kraanwater is niet gezuiverd, en drinkwater moet daarom speciaal worden gekocht. Hoewel een grote waterfles van 19 liter minder dan een euro kost, zien veel mensen dit als een overbodige luxe, en drinken daarom toch het vervuilde kraanwater.


Veel ouderen hebben geen pensioen en zijn volledig afhankelijk van hun kinderen in het voorzien van hun dagelijkse levensbehoeften. Maar hun volwassen kinderen hebben zelf ook grote moeite rond te komen en kunnen vaak maar één keer per dag eten op tafel zetten voor hun familie.


Mensen eten te weinig, en vaak ook te éénzijdig of ongezond. Hierdoor is men sneller vatbaar voor ziekten. Door hun lage weerstand en de slechte hygiëne in hun woningen, lopen veel mensen parasitaire infecties op. Die vervolgens, door het gebrek aan geld voor medicatie, slecht worden behandeld en erg nare gevolgen kunnen hebben.

Voedselhulp is broodnodig voor deze mensen! Daarom is stichting The Bread Basket opgericht. Op deze website vindt u meer informatie over het werk van onze stichting. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U vindt onze contactgegevens hier.
De Dominicaanse Republiek ligt in Midden-Amerika, op een eiland in het Caribisch gebied. Het land deelt dit eiland met Haïti. De voertaal in de Dominicaanse Republiek is Spaans.

Wij zijn werkzaam in de stad La Vega. Dit is de op vier na grootste stad van het land en telt zo'n 100.000 inwoners. De stad ligt in het midden van het land, en is hemelsbreed ongeveer 100 km verwijderd van de hoofdstad, Santo Domingo.

Vanuit Nederland verblijft Tamara Dijkstra een groot gedeelte van het jaar in de Dominicaanse Republiek waar ze samenwerkt met drie lokale medewerkers. Het bestuur in Nederland regelt onder andere de financiën en verzorgt acties.